motor spoelen vervuilde motor

Problemen bij de motor werking worden vaak veroorzaakt door vervuiling van het motoroliesysteem. Verstopte oliekanalen, vastzittende zuigerveren, teer, lak- en koolstofafzettingen, dit leidt tot verlies van motorvermogen, compressie vermindering, olie verbranding en cilinder en onderdelen slijtage.
Zeker, er zitten tegenwoordig verschillende milde additieven in de motorolie, maar in geval van ernstige vervuiling zijn deze niet sterk genoeg om de problemen op te lossen. De beste oplossing is regelmatig de motor spoelen met een speciale samenstelling.

De motor spoelen is absoluut noodzakelijk bij:
• Bij intensief gebruik.
• Bij gebruik van lage kwaliteit olie en/of brandstof.
• Bij het kopen van een 2e hands auto zonder historie van het onderhoud.
• Bij een oliewissel interval van meer dan 1 jaar.

Maar om er zeker van te zijn dat uw motor altijd schoon is, raden de specialisten aan dat u de motor regelmatig spoelt. Tegenwoordig zijn er verschillende spoelmiddelen op de markt verkrijgbaar welke niet allemaal even veilig en effectief zijn.
Wij vestigen uw aandacht op een gevestigd XADO-product wat reeds meer dan 10 jaar op de markt is – VitaFlush. Het lost zeer efficiënt teer- en lakafzettingen en overige vervuiling op, die vervolgens samen met de gebruikte olie kunnen worden verwijderd.

VitaFlush- motor reiniger motor reinigen

Toepassing van VitaFlush is vrij simpel: Voeg het toe in de motor voor de olieverversing en laat de motor gedurende 10-15 minuten draaien of 20 km rijden. Intensieve reiniging vereist een looptijd van 150 – 200 km. Het product handelt zacht en beschadigt geen rubber, daarom kunt u zelfs tot 1000 km rondrijden met dit product in de motorolie.

Om zelf te zien hoe effectief VitaFlush is, kunt u een simpel experiment uitvoeren. Voordat u het spoelmiddel toevoegt, moet u wat gebruikte olie verzamelen in een doorzichtige beker. Na het spoelen van het oliesysteem verzamelt u dezelfde hoeveelheid olie in eenzelfde doorzichtige beker. 

Kantel beide monsters een beetje en vergelijk hun doorzichtigheid. De olie die is verzameld voor het spoelen is veel helderder en schoner. De olie die na het spoelen is verzameld is vervuild en drapperig. Deze vervuiling zat dus al die tijd op de onderdelenoppervlakken en verhinderde dus een goede kwaliteitswerking van de motor.

Olie test Olie test 2

Bovendien bevat elk gedeelte van de gedraineerde olie maximaal drie gram metaal afgeslepen van de metaaloppervlakken van de motoronderdelen. Uit eenvoudige berekeningen blijkt dus dat na 20 olieverversingen de motor 60-70 gram metaal verliest. Hetzelfde gewicht als dat van een klein lager! Zulk metaal verlies is gelijk aan kritische slijtage. VitaFlush bevat een unieke stof, REVITALIZANT®, die tijdens het spoelen 70% van het metaalschraapsel “vangt” en terugstuurt naar wrijvingsoppervlakken, waardoor de motor tegen dure reparaties of een vroegtijdige revisie wordt beschermd.

Er is nog een geweldig spoelmiddel dat ook wordt vervaardigd door de fabrikant XADO – TotalFlush. Het heeft als extra het decarbonisatie-effect, reinigt het oliesysteem tot het niveau van technische zuiverheid en, net als VitaFlush, bevat het REVITALIZANT®, waardoor de motor tegen slijtage kan worden beschermd. Het wordt op dezelfde manier toegepast als VitaFlush: giet het gewoon in het oliesysteem voor de olieverversing en laat de motor gedurende 10-20 minuten stationair lopen, of rij maximaal 20 kilometer.

Atomex Total Flush 

Spoel dus de motor als u de olie verwisseld en deze wordt stiller en zal beter presteren. Toepassing van VitaFlush of TotalFlush met REVITALIZANT® zal ook de levensverwachting van de motor aanzienlijk verlengen.